Nya posttjänster till Serviceanalys

Idag 25 april 2022 uppdaterades posttjänster i Serviceanalys. Servicen har ökat rejält de senaste två åren på grund av paketautomaternas intåg.

Uppdateringen av postjänster i Serviceanalys görs årligen ungefär den här tiden, då vi får in uppgifterna från Post- och telestyrelsen. Mellan uppdateringarna görs löpande korrigeringar under året om vi får kännedom om förändringar eller felaktigheter.

Denna uppdatering vill vi lyfta lite extra då det innebär en del förändringar i servicenätet. Paketautomater har nämligen i snabb takt kommit in i allt högre grad. Tidigare har vi haft paketautomater från DHL i Serviceanalys, men ett gäng andra aktörer har nu utökat med samma typ av service. Nu har vi fått in den information vi behöver om dessa och kan uppdatera Serviceanalys med samtliga nya paketautomater. Samtidigt har vi även lagt till automater för 2021, då de inte kom med förra året. Nu finns också posttjänster med som servicetyp under fliken 'Utveckling över tid' i Statistikfönstret, där du kan följa antalet posttjänster genom åren.

Vad kan du förvänta dig?

För dig som användare innebär det här att du kommer se att antalet posttjänster ökar rejält från 2021 och framåt i och med att paketautomaterna kommit in på marknaden. Det handlar framför allt om Instabox, Iboxen och Budbee, som kommer in som nya huvudmän. Sedan har även Postnord och Bring utökat sin service med ett antal automater.

Förutom alla nya paketautomater uppdateras såklart även övriga former av posttjänster utifrån de senaste uppgifterna vi fått.

På vår wepplats kan du se definitioner, källor och senaste stora uppdatering för varje servicetyp.